A múzeum nagyjai előtt tisztelegtek

Megosztás

Leszih Andor és Megay Géza halálának hatvanadik évfordulójának okán „Tudós, sovány múzeumszentek” címen rendeztek tudományos konferenciát a Miskolci MAB székházban. Mindketten meghatározó alakok voltak a Herman Ottó Múzeum létrejöttében és későbbi életében.

„Tudós, sovány múzeumszentek” – szól a Móricz Zsigmond idézet, amely ugyan nem csenghet mindenkinek ismerősen, mégis a szervezők úgy döntöttek, ezzel aposztrofálják rendezvényüket. Ennek indoka az, hogy a verset, melyből az idézet származik a Nyugat egykori főszerkesztője Miskolcra látogatásának alkalmából írta. Mindezek mellett Leiszh Andor és Móricz jóbarátságot ápoltak egymással.

Szolyák Péter múzeumigazgató köszöntőjében szintén az író és Leszih, valamint az irodalom és a múzeum közötti szoros kapcsolatot emelte ki. 1956-ban, a Herman Ottó Múzeum közleményeinek harmadik számában ugyanis Leszih Andor írása jelent meg Móricz Zsigmond és a miskolci múzeum címmel. A konferencián tíz előadás hangzott el. Leszih Andor és Megay Géza életének és munkásságának bemutatásán túl megemlítésre került a miskolci múzeum és a cserkészet kapcsolata, továbbá a hejőpapi határában folyó ásatásokról is.

A múzeum 1899-ben jött létre Borsod-Miskolczi Múzeum néven. Leiszh és Megay az 1901 – 1963 közötti időszaknak voltak meghatározó alakjai.

Ezen munkájukért egyikük sem várt fizettséget, mindketten teljes mértékben önkéntes gyakornoki alapon látták el feladataikat, közös szenvedélyük, a régiségek miatt.

Leiszh Molnár József tanár és múzeumőr mellett dolgozott, majd aztán 1905-ben ezt a feladatot teljesen átvette tőle, így az ő vezetése alá került a múzeum. Megay Géza 1921-ben került a múzeumhoz, ő díjtalan díjnokként dolgozott évekig, számára először 1930-ban ítéltek meg illetményt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek